torsdag 17. mars 2016

Din godhetSiden årsskiftet har vi fått et nytt bok-prosjekt og valgt en ny bok. Denne gangen skulle vi velge en bok skrevet av en nordisk forfatter. Boka jeg valgte er en bok jeg fikk anbefalt av min mor og den heter "Din godhet". Forfatteren er en kvinne på 68 år som heter Linda Olsson og kommer fra Stockholm, Sverige. "Din godhet" er den nyeste romanen hennes av tilsammen åtte og ble gitt ut i 2012.

Boken er skrevet fra hovedkarakterens perspektiv. Vi blir først kjent med henne som Marianne (men hun kalles egentlig Marion blant andre karakterer i boka), en middelaldrene kvinne boende på en fredelig strand i New Zealand. Etterhvert forteller/skildrer hun historier fra hennes tidligere liv som Marion og oppveksten sin som Marianne (veldig komplisert). Hun bor alene og er lite i kontakt med andre mennesker, med unntak fra en liten gutt som heter Ika. Ika er en veldig stille gutt som ikke uttrykker noen form for følelser verken verbalt eller med kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Han spiser middag sammen med Marianne hver torsdag. De utvikler en slags form for vennskap som kan minne om forholdet mellom søsken. Ika viser seg å ha problemer hjemme, noe Marianne tar tak i og undersøker. Boka følger henne mens hun prøver desperat å redde denne gutten fra å bli mishandlet i hjemmet sitt. Hun skildrer også historier fra hennes liv hulter til bulter, det er altså ingen kronologisk rekkefølge på disse skildringene/historiene.

Marianne virker som en kvinne som egentlig bare lever her og nå uten å se seg tilbake og uten noen fremtidige planer. Det virker som om hun bare fokuserer på å holde seg fattet. Hun virker også som en ensom person, men som trives til en viss grad i sitt eget selskap. Omgivelsene blir beskrevet veldig tydelig. Man kan lett se for seg hvordan omgivelsene ser ut og hvordan de oppleves av hovedkarakteren.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar